Verpakking & afval

Duurzame verpakkingsmaterialen

Luiten Food
Verpakking & afval

Onze voortgang

De producten die wij binnen Luiten Food – Thomas Foods Europa bewerken, worden verpakt in kunststof. Kunststof is één van onze grootste afvalstromen, maar brengt ook voordelen met zich mee. Één van de grootste voordelen is dat het vlees en de vis dankzij de kunststofverpakkingen langer houdbaar zijn en beschermd worden tegen fysische contaminatie. Verder leiden de kunststofverpakkingen tot minder voedselverspilling binnen het proces van verpakken tot en met het moment van consumptie.

Ondanks dat het gebruik van kunststofverpakkingen voedselverspilling tegengaat, zijn wij ons momenteel aan het oriënteren op alternatieve verpakkingswijzen die het plasticgebruik kunnen verminderen, zonder afbreuk te doen aan de voedselveiligheid. Momenteel zijn wij ons ook aan het oriënteren op de verschillende recyclemogelijkheden. Op dit moment zijn wij dunnere plasticverpakkingen aan het testen, om het plasticverbruik terug te kunnen gaan dringen.

Sinds kort maken wij ook gebruik van Flatskin®-verpakkingen, waarmee er tot 75% minder plastic verbruikt wordt. Een Flatskin®-verpakking bestaat uit een kartonnen ondergrond, met daartussenin een dun laagje plastic. Het product wordt vacuümgetrokken in het plastic. Het karton beschermt op deze manier een groot deel van het product, waarmee wij de kwaliteit kunnen waarborgen. Flatskins® zijn volledig recyclebaar, doordat het karton en plastic gemakkelijk losgetrokken kunnen worden van elkaar.

Met het oog op duurzaamheid staan wij naast de bovenstaande ontwikkelingen open voor overige opties die het kunststofgebruik helpen te verminderen. Wij houden daarom te alle tijde onze ogen open voor nieuwe verpakkingstechnieken.

Ook meer weten over duurzame energie & transport?

Luiten Food
Jim Pardon

Jim Pardon

Onze doelen voor 2030:

Kijkend naar de resultaten uit 2020, willen wij graag gaan kijken hoe wij in 2030 alleen nog maar gebruik kunnen gaan maken van recyclebare producten.

Door de groei van onze productie zijn wij de afgelopen jaren meer bedrijfsafval gaan ‘produceren’. Hierdoor is het percentage van recyclebaar afval negatief beïnvloed. Dankzij het beter scheiden van het plastic en karton door middel van de kunststofpers verwachten wij dat de recyclingpercentages in de komende jaren zullen gaan stijgen.

Recycle grafiek

Behaalde resultaten

  • Er zijn Flatskin®-verpakkingen geïntroduceerd;
  • De recyclebare en niet-recyclebare afvalstromen zijn inzichtelijk gemaakt;
  • Wij zijn gestart met verpakkingen en folie van mono-plastics, die over het algemeen beter te recyclen zijn;
  • De kunststoffen worden afgevoerd als aparte afvalstroom in plaats van samen met het karton;
  • Er zijn aparte persen voor folies en overige kunststoffen geïnstalleerd, waardoor het plastic nu veel compacter vervoerd kan worden;
  • Er is een schone stroom van karton gecreëerd door het apart afvoeren van het kunststof. Dit zorgt voor effectievere recycling;
  • Er zijn aluminium ovenschalen in gebruik genomen welke 100% recyclebaar zijn. Aluminium is een van de best recyclebare verpakkingen en zorgt voor een hoge mate van plasticreductie.
verpakkingen

Meer weten over verpakkingsmogelijkheden? Lees meer!

Private Label
flatskin