Krokodillen in het wild worden onvoorwaardelijk beschermd in Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Australië. Er wordt dan ook niet gejaagd op deze prachtige dieren. De import van krokodillenvlees is volledig gecontroleerd vanaf het exporterende tot en met het importerende land.
In het seizoen worden de eieren van de krokodillen geraapt, waarna ze worden uitgebroed in broedmachines. Na het uitbroeden van de eieren komen de krokodillen in een kweekruimte terecht die nagebootst is van de natuurlijke habitat. Binnen de kweekruimte kunnen de dieren zich vrij bewegen over het land of door het water.
Het meest geïmporteerde krokodillenvlees is dat van de Nijlkrokodil. Het vlees van de Nijlkrokodil is blank, bijna wit van kleur. Het vlees is stevig en bevat tussen het vlees een beetje vet. De smaak van krokodil kan vergeleken worden met de smaak van gevogelte. Op de krokodillenfarms hebben de krokodillen een eigen dieet. Dit dieet bestaat voor 10% uit vis en verder uit plantaardige korrels. Op deze manier behoudt het vlees de unieke, eigen smaak.
Diepvries beschikbaar
Eén van de grootste krokodillenboerderijen van Zuid Afrika, gelegen tussen Bela Bela en Modimolle in de Waterberg, werd 25 jaar geleden opgericht. Sinds 2010 is het bedrijf gecertificeerd als Veterinary Approved Establishment. Dit bedrijf is het enige bedrijf dat krokodillenvlees exporteert naar Europa. Binnen de boerderij zijn er tegen de 1000 Nijlkrokodillen, waarvan 20% mannetjes en 80% vrouwtjes.
Naast dat het een krokodillenboerderij is, kunnen mensen hier ook een tour krijgen waarbij ze kennis wordt bijgebracht over Afrika’s meest gevreesde roofdier.
Lees hier meer over ons assortiment in exotisch wild
Door de kweek van krokodillen is de wildpopulatie de laatste jaren flink toegenomen. In de afgelopen 35 jaar is de wildpopulatie verviervoudigd. Waar voorheen stroperij plaatsvond, worden de dieren nu beschermd en vallen ze onder de wet Bescherming uitheemse diersoorten (BUD). De import van krokodillenvlees is volledig gecontroleerd door het zogenaamde CITES-bureau. Het CITES is in dit geval het verdrag dat de handel in krokodillenvlees reguleert.
“Krokodil wordt ook wel een unieke smaakervaring genoemd. Nieuwsgierig naar het welzijn van de dieren? Ik vertel u er graag alles over!”